O Z N A M

v triede včielok máme potvrdené ovčie kiahne, z toho dôvodu žiadame rodičov o zvýšenú kontrolu pokožky detí. V prípade zistenia príznakov je nutné navštíviť detského lekára a oznámiť to v materskej škole.

Ovčie kiahne (varicella)

Ovčie kiahne sú vysoko nákazlivou chorobou, ktorá je spôsobovaná vírusmi. Sú charakteristické chorobným priebehom s typickými zmenami na koži. Liečenie pacienta nastáva výlučne symptomaticky. Kvôli vysokému potenciálu nákazlivosti sa ovčie kiahne medzi nechráneným obyvateľstvom šíria veľmi rýchlo. Následkom môžu byť epidémie ovčích kiahní.

PRENOS OCHORENIA

Infekciozita (nákazlivosť) osoby sa nezačína až prvými symptómami, ale už začiatkom infekcie a končí cca. 3 týždne neskôr zahojením najneskôr vzniknutých eflorescencií – pľuzgierikov.

Najdôležitejšou cestou šírenia vírusov ovčích kiahní je kvapôčková infekcia. Pod tým rozumieme šírenie pôvodcov ochorenia jemnými kvapôčkami sekrétu dýchacích ciest vzduchom, napr. pri hovorení, kýchaní alebo kašľaní. Táto skutočnosť znamená prísne bezpečnostné opatrenia pri izolácii chorých.

INKUBAČNÁ DOBA

Inkubačná doba (bezpríznakové obdobie od infekcie organizmu po prvé klinické prejavy ochorenia) je 14 až 21, priemerne 17 dní.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *